-
Organizacja i rozliczanie żywienia w placówkach oświatowych
Cel szkolenia:
- omówienie zasad prowadzenia stołówki w świetle ustawy Prawo oświatowe
- omówienie zapisów Regulaminu stołówki – dobre praktyki
- analiza sposobów wyceny posiłku zgodnie z najnowszymi wytycznymi regionalnych izb obrachunkowych
- omówienie zasad prawidłowej ewidencji księgowej opłat za posiłki oraz należności niezapłaconych w terminie
- omówienie sposobów rozwiązywania problemów z opłatami w szkołach i przedszkolach
- analiza problematyki VAT
Adresaci:
- dyrektorzy szkół,
- pracownicy administracji
- osoby odpowiedzialne za finanse w placówkach oświatowych
Terminy:
–
Koszt uczestnictwa: 399,00 zł netto + 23% VAT*/ za 1 osobę
(*udział w webinarium zwolniony z VAT w przypadku finasowania webinarium ze środków publicznych)
1. Organizacja stołówki szkolnej w świetle art. 106 oraz 106 a ustawy z 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe:
- jakie obowiązki, w związku z organizacją stołówki ma dyrektor szkoły,
- na czym polega obowiązek wydawania ciepłego posiłku dla każdego dziecka,
- co oznacza „obowiązek zapewnienia miejsca do spożycia ciepłego posiłku”;
2. Regulamin stołówki szkolnej (podstawowe zasady, dobre praktyki)
- zasady ogólne,
- osoby uprawnione do korzystania ze stołówki szkolnej,
- zasady wydawania posiłków,
- odpłatność a posiłki,
- zasady zachowania na stołówce,
- na co zwrócić uwagę w regulaminie, gdy posiłki dostarcza firma cateringowa;
3. Umowa o korzystanie z posiłków
- kiedy i kto ma obowiązek zawrzeć umowę o korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej,
- czy można zawrzeć umowę pomiędzy firmą cateringową a rodzicami,
- czy zamiast umowy wystarczy formularz zgłoszenia dziecka na obiady,
- jakie elementy obowiązkowe powinny znaleźć się na formularzu zgłoszenia dziecka na posiłek;
4. Wycena posiłku
- jak obliczać wsad do kotła w świetle najnowszych stanowisk regionalnych izb obrachunkowych,
- jak obliczyć wysokość opłat za obiady od nauczycieli i pracowników niepedagogicznych – co wchodzi w skład pojęcia „koszty przygotowania posiłku”
5. Ewidencja księgowa opłat za posiłki przygotowywane w stołówce szkolnej (konta: 201, 221, 700, 720; klasyfikacja budżetowa, sprawozdawczość budżetowa (Rb-27S, Rb-28S, Rb34S, Rb-N)
6. Ewidencja księgowa należności niezapłaconych w terminie – zasady egzekucji należności oraz naliczania odsetek w szkole i przedszkolu
7. Opłaty za wyżywienie a VAT (interpretacja ogólna Ministra Finansów z 10 czerwca 2020 r. nr PT1.8101.3.2019) – czy posiłek sprzedawany dla nauczyciela lub pracownika niepedagogicznego podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług
8. Zasady gromadzenie opłat za posiłek na wydzielonym rachunku dochodów – jakie zapisy stosować aby można było pobierać opłaty od rodziców oraz dokonywać zakupów do przygotowania posiłków na WRD
9. Jak rozliczać opłaty za posiłki kiedy ich dostawcą jest firma cateringowa – czy rodzice mogą wnosić opłaty bezpośrednio do firmy cateringowej