-
Przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia na zakup artykułów spożywczych
Informacje o szkoleniu
Program szkolenia
Informacje o szkoleniu
Cel szkolenia:
- omówienie poszczególnych faz przygotowania postępowania o udzielenie zamówienia
- omówienie elementów przeprowadzenie postępowania w trybach udzielania zamówień, o których mowa w ustawie Prawo zamówień publicznych oraz z wyłączeniem stosowania ustawy
Adresaci:
- osoby odpowiedzialne za przeprowadzanie zamówień na zakup art. spożywczych w jednostkach
- dietetycy, intendenci, kucharze zatrudnieni w w/w placówkach,
- dyrektorzy placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych.
Koszt uczestnictwa: 320,00 zł netto + 23% VAT*/ za 1 osobę
(*udział w webinarium zwolniony z VAT w przypadku finasowania webinarium ze środków publicznych
Program szkolenia
1. Przygotowanie postępowania na zakup żywności:
- sporządzenie opisu przedmiotu zamówienia,
- szacowanie wartości zamówienia: razem czy osobno? Jak prawidłowo szacować wartość zamówienia na żywność?
- sporządzenie dokumentów zamówienia w zależności od oszacowanej wartości: zapytanie ofertowe albo specyfikacja warunków zamówienia SWZ.
2. Przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia w następstwie jego przygotowania:
- przeprowadzenie postępowania w jednym z trybów udzielania zamówień, o których mowa w ustawie Prawo zamówień publicznych:
- rodzaje trybów w zależności od wartości zamówienia, wskazanie trybów odpowiednich do zastosowania przy zakupie żywności;
- ogłoszenie o zamówieniu lub zaproszenie do negocjacji;
- omówienie czynności związanych z badaniem i oceną ofert;
- rozstrzygnięcie postępowania: wybór najkorzystniejszej oferty i zawarcie umowy, ewentualnie unieważnienie postępowania;
- przeprowadzenie postępowania z wyłączeniem stosowania ustawy, z uwagi na wartość zamówienia, poniżej 130 000 złotych:
- przeprowadzenie postępowania w oparciu o postanowienia wewnętrznego regulaminu udzielania zamówień;
- skierowanie zapytania ofertowego lub zamieszczenie na stronie BIP ogłoszenia o zamówienia;
- badanie i ocena ofert;
- rozstrzygnięcie postępowania: wybór oferty i zawarcie umowy albo unieważnienie postępowania.
3. Umowa na zakup żywności i jej realizacja: reklamacje, naliczanie kar umownych, waloryzacja wynagrodzenia, wcześniejsze rozwiązanie umowy i co dalej.