-
Przeprowadzenie postępowania na środki spożywcze i usługi cateringowe w zamówieniach poniżej 130.000,00 PLN
Cel szkolenia:
- omówienie zasad szacowania i właściwej agregacji zamówień zgodnie z ustawą PZP
- zdobycie wiedzy jak prawidłowo przeprowadzić postępowanie na dostawy środków spożywczych oraz usług cateringowych w ramach zakupów do 130.000,00 PLN
Każdy uczestnik szkolenia otrzyma pakiet dokumentów, które będzie mógł wykorzystać w codziennej pracy, między innymi regulamin wydatkowania zamówień do 130 000 złotych netto, wzór Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, Projektu umowy oraz wiele innych dokumentów, które można wykorzystać w codziennej pracy.
Adresaci:
- pracownicy instytucji zamawiających zobowiązani do wszczynania postępowań na dostawy artykułów spożywczych oraz usług cateringowych, między innymi:
- placówki oświatowe,
- Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej,
- Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej
- osoby nadzorujące zamówienia publiczne.
Termin:
30.10.2024, godz.9:00-15:00 – zapraszamy do zapisów
Koszt uczestnictwa: 365,00 zł netto + 23% VAT*/ za 1 osobę
(*udział w webinarium zwolniony z VAT w przypadku finasowania webinarium ze środków publicznych)
Wieloletni ekspert z dziedziny zamówień publicznych, trener. Praktyk, pracujący od wielu lat w sektorze finansów publicznych, posiada bogate doświadczenie zarówno w pracy po stronie zamawiającego jak również po stronie wykonawców. Ukończyła studia wyższe z zakresu zamówień publicznych na UE we Wrocławiu oraz Zarządzanie Jednostkami Gospodarczymi w Obrocie Gospodarczym na Uniwersytecie Wrocławskim. Członek Polskiego Stowarzyszenia Zamówień Publicznych. Z powodzeniem obsługuje zamówienia w takich jednostkach jak: Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie, Gminny Ośrodek Zdrowia, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, Dom Pomocy Społecznej, Szkoły, Gminny Ośrodek Kultury i Sport. Autorka licznych artykułów poświęconych tematyce zamówień publicznych oraz książkiTryb Podstawowy krok po kroku.
- Czy zamówienia do 130.00,00 PLN muszę również szacować oraz agregować zgodnie z ustawą PZP?
- Czy do oszacowania przedmiotu zamówienia potrzebny jest opis przedmiotu zamówienia, a jeśli tak to czy tylko?
- Szacowanie oraz agregacja dostaw w oparciu o kryteria tożsamościowe
- Szacowanie usług cateringowych
- Szacowanie artykułów spożywczych
- Omówienie zasad dotyczących szacowania usług oraz robót budowlanych
- Omówienie sposobów na obliczenie szacunkowej wartości zamówienia
- Co winno zawierać zaproszenie do szacowania
- Wskazanie najczęstszych błędów popełnianych podczas szacowania
- Czy plan postępowań obejmie zamówienia poniżej 130.000 zł?
- Czy regulacje ustawy Pzp odnoszą się również do zamówień o wartości do 130.000,00 złotych netto?
- Omówienie zasad obowiązujących przy udzielaniu zamówień do 130.000,00 złotych netto.
- Na jakiej podstawie należy udzielać zamówień do 130.000,00 złotych netto?
- Czy zamawiający może dokonać zakupów tzw. interwencyjnych np. w Lidlu czy Biedronce, czy może jest potrzebny jakiś zapis umożliwiający taki zakup.
- Czy każda jednostka powinna posiadać regulamin udzielania zamówień do 130.000,00 złotych netto?
- Omówienie krok po kroku procedury udzielania zamówień w różnych progach wartościowych.
- Czy wolno w opisie przedmiotu zamówienia w postępowaniach do 130.000,00 złotych wskazywać znaki towarowe, patent bądź pochodzenie towarów.
- Co powinno zawierać zaproszenie do składania ofert – omówienie niezbędnych elementów które winno zawierać zaproszenie.
- Faktury za zamówienia poniżej 130.000,00 zł: jak je opisywać?
- Weryfikacja wykonawców pod kątem przesłanek wykluczenia ze specustawy ukraińskiej tj. ustawy z 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz.U. poz. 835).
- Jakich dokumentów należy żądać od wykonawców w postępowaniach do 130.000,00 złotych netto.
- Jakie dokumenty powinniśmy uzupełniać oraz w jakich sytuacjach.
- Które dokumenty nie podlegają uzupełnieniu.
- Czy oferty muszą być podpisane podpisane podpisem zaufanym, osobistym czy też kwalifikowanym?
- Czy oferta może zostać złożona drogą mailową?
- Kiedy zamawiający zobowiązany jest do zawarcia umowy w formie pisemnej.
- Kiedy możliwe jest wydatkowanie środków na podstawie umowy zlecenia lub w oparciu o fakturę.
- Omówienie najczęstszych problemów związanych z udzielaniem zamówieniem do 130.000,00 złotych na usługi cateringowe oraz dostawę środków spożywczych na konkretnych przykładach.