-
Żywienie osób starszych w najczęściej występujących jednostkach chorobowych
Cel szkolenia:
- omówienie zasad żywienia osób starszych
- zasady modyfikacji diety w przypadku wystąpienia wybranych jednostek chorobowych
Adresaci:
- zakłady żywienie zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno- opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
- dietetycy
Termin:
–
Koszt uczestnictwa: 289,00 zł netto + 23% VAT*/ za 1 osobę
(*udział w webinarium zwolniony z VAT w przypadku finasowania webinarium ze środków publicznych4
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością „Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych„. Swoją wiedzę pogłębia przez udział w licznych konferencjach m.in. z zakresu psychodietetyki. Obecnie prowadzi własną poradnię dietetyczną, w ramach której założyła Centrum Zaburzeń Odżywiania u dzieci i dorosłych.Swoją pasję do dietetyki wyraża również poprzez działalność w mediach, gdzie udowadnia, że zdrowe posiłki dla dzieci czy osób dorosłych chorych nie muszą być nudne i niesmaczne, ale wręcz przeciwnie. Doświadczenie zawodowe zostało zdobyte poprzez pracę w Szpitalu MSWiA w Złocieńcu, publicznym żłobku w Wałczu, cateringu dietetycznym „Fit-papu” w Wałczu, Dukat Medical SPA w Dąbkach oraz współpracy z cateringiem dla dzieci „Kuchnia Tytusa” w Poznaniu i udział w projektach unijnych. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów dla placówek żywienia zbiorowego dzieci i dorosłych, między innymi do żłobków, przedszkoli, prywatnych szkół, czy szpitala.
1. Omówienie podstawowych źródeł energii w diecie (białka, tłuszcze, węglowodany) osoby dorosłej.
2. Wartość odżywcza diet u osób z chorobami psychicznymi zgodna z najnowszymi normami żywienia z 2020 r.
3. Choroby nowotworowe – omówienie podstawowych zaleceń oraz zasad modyfikacji diety
w zależności od organu zmienionego chorobowo.
4. Dieta lekkostrawna, cukrzycowa oraz wątrobowa – zalecenia, omówienie przykładowych jadłospisów.
5. Zalecenia żywieniowe w przypadku zaparć.
6. Wpływ picia wody na funkcjonowanie organizmu, najnowsze zalecenia z 2020 r. w grupie osób starszych.
7. Dyskusja.