-
Cukrzyca
Cel szkolenia:
- omówienie czym jest cukrzyca i insulinooporność
- omówienie wytycznych i zaleceń PTD w żywieniu osób z cukrzycą
- przedstawienie zasad żywienia osób z cukrzycą i insulnoopornością, m.in.: zapotrzebowanie energetyczne, ilości makroskładników oraz ich rozłożenie w diecie, ilość posiłków, % energii przypadający na poszczególne posiłki itd. – piramida żywieniowa.
- omówienie rodzaju wymienników
- przedstawienie czym jest indeks i ładunek glikemiczny oraz sposobów na zwiększenie lub zmniejszenie indeksu glikemicznego dań i produktów
- omówienie technik kulinarnych odpowiednich przy diecie w cukrzycy i insulinooporności (wpływ poszczególnych technik na indeks glikemiczny; produkty, które są najlepsze i najgorsze dla osób z cukrzycą i insulinoopornością)
- poznanie zasad układania jadłospisów dla osób z cukrzycą i insulinoopornością tak, aby dania nie powodowały gwałtownych skoków cukru we krwi oraz wprowadzona przez lekarzy farmakoterapia przynosiła jak najlepsze efekty
Adresaci:
- dyrektorzy placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno – opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
- dietetycy, intendenci, kucharze zatrudnieni w w/w placówkach,
- właściciele firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych,
- pracownicy wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
Termin:
–
Koszt uczestnictwa: 289,00 zł netto + 23% VAT*/ za 1 osobę
(*udział w webinarium zwolniony z VAT w przypadku finasowania webinarium ze środków publicznych)
Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Technological Educational Institute w Atenach. Pracę zawodową rozpoczęła jako projektantka żywności dla dzieci i niemowląt w firmie Gerber. Zagadnieniami związanymi z żywieniem i produkcją żywności zajmuje się całe życie zawodowe. Pracuje dla zakładów produkcji żywności, zakładów żywienia zbiorowego, a także dla firm farmaceutycznych. Na co dzień doradza szefom kuchni, projektuje menu, wykonuje opracowania technologii spożywczych, optymalizuje koszty produkcyjne. W dziedzinie żywienia specjalizuje się w dietach osób chorych na insulinooporność oraz na cukrzycę typu I i II, zarówno dorosłych jak i dzieci. Współpracuje z lekarzami specjalistami z dziedzin chorób dietozależnych.
1. Cukrzyca – krótka charakterystyka choroby, podział na typy: typ I, typ II, LADA, cukrzyca ciążowa
2. Insulinooporność – charakterystyka zaburzenia
3. Wytyczne PTD dotyczące żywienia w każdym z głównych typów cukrzycy
4. Dekalog żywienia w cukrzycy i insulinooporności
5. Wymienniki węglowodanowe i wymienniki białkowo-tłuszczowe, co to jest, dlaczego je liczymy, dla kogo je liczymy
6. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – wpływ na glikemię po posiłkach
7. Techniki kulinarne w żywieniu osób chorych na cukrzycę oraz insulinooporność i ich wpływ na glikemię
8. Komponowanie jadłospisów zgodnie z wytycznymi oraz z uwzględnieniem indeksu i ładunku glikemicznego
9. Jadłospis w cukrzycy i insulinooporności a inne najczęściej występujące rodzaje diet (wątrobowa, łatwostrawna, wrzodowa)
10. Przykładowe jadłospisy