Skip to content
ZapiszOn-line.pl
  • STRONA GŁÓWNA
  • O FIRMIE
  • SZKOLENIA ON-LINE
  • OFERTA DLA PLACÓWEK ŻYWIENIA
  • KONTAKT
  • Epidemiologia zakażeń i procedury higieniczno-sanitarne w żłobkach, klubach dziecięcych i przedszkolach – aktualne przepisy prawne, rekomendacje

Formularz On-line
Formularz PDF
Informacje o szkoleniu
Informacje o trenerze
Program szkolenia
Informacje o szkoleniu

 

Cel szkolenia:

  • przegląd przepisów prawnych odnoszących się do wymagań higieniczno-sanitarnych w placówkach typu żłobek, klub dziecięcy, przedszkole
  • omówienie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego i wspierający profilaktykę zakażeń: przykładowe procedury, dobre praktyki
  • przedstawienie działań służących profilaktyce zakażeń w żłobkach, klubach dziecięcych i przedszkolach

Materiały szkoleniowe będą zawierać prezentację oraz również przykładowe procedury:

1. Mycia i dezynfekcji rąk.
2. Postępowania z odpadami.
3. Prania bielizny pościelowej dzieci, śliniaków i odzieży roboczej pracowników.
4. Postępowania z bielizną i odzieżą roboczą.
5. Higieny ciała dziecka.
6. Sprzątania i mycia.
7. Izolacji dziecka w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej.
8. Kontroli sprzętu pomiarowego.
9. Mycia i sterylizacji przedmiotów służących do karmienia małych dzieci.

 

Adresaci:

  • zakłady żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
    • dyrektorzy żłobków, przedszkoli, klubów dziecięcych,
    • dietetycy, intendenci, kucharze zatrudnieni w w/w placówkach,
  • właściciele firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
  • pracownicy Wojewódzkich i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.
  • pracownicy organów prowadzących przedszkola i żłobki (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze),

Termin:

02.10.2023, godz.8:00-15:00 – zapraszamy do zapisów

 

Koszt uczestnictwa: 289,00 zł netto + 23% VAT*/ za 1 osobę
(*udział w webinarium zwolniony z VAT w przypadku finasowania webinarium ze środków publicznych)

Informacje o trenerze

Trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dot. organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych. Od lat była zw. z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych – w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego.

Program szkolenia

1. Ważne pojęcia w epidemiologii: epidemiologia, epidemiologia chorób zakaźnych, czynnik zakaźny, choroba zakaźna, choroba zaraźliwa, zakażenie, łańcuch epidemiologiczny, triada epidemiologiczna, rezerwuar, źródło zakażenia, nosiciel, epidemia, zapadalność, chorobowość, umieralność, śmiertelność i inne.

2. Mikrobion małego dziecka i jego znaczenie.

3. Przepisy prawne odnoszące się do wymagań higieniczno-sanitarnych w placówkach typu żłobek, klub dziecięcy, przedszkole.

  • przepisy prawa budowlanego
  • Kodeks pracy i Rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów BHP
  • ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3
  • Prawo oświatowe
  • Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi: obowiązek utrzymywania nieruchomości w należytym stanie higieniczno-sanitarnym, wykaz zakażeń i chorób zakaźnych

4. Dokumentacja wewnętrzna wspierająca profilaktykę zakażeń – Regulamin wewnętrzny/statut jako dokument określający zasady bezpieczeństwa zdrowotnego i wspierający profilaktykę zakażeń.

5. Profilaktyka zakażeń w żłobkach, klubach dziecięcych i przedszkolach.

  • rola środków ochrony osobistej i zasady ich stosowania
  • dobór odpowiednich środków do mycia i dezynfekcji, zasady i techniki mycia i dezynfekcji:
    • dużych powierzchni,
    • małych i trudno dostępnych powierzchni,
    • twardych i zmywalnych powierzchni,
    • powierzchni i sprzętów skażonych zanieczyszczeniami organicznymi,
  • sprzątanie i czyszczenie pomieszczeń i powierzchni w pomieszczeniach socjalnych i sanitarnych
  • zasady postępowania z odpadami
  • zasady postępowania z odzieżą roboczą pracowników
  • zasady postępowania z bielizną pościelową dzieci i ich odzieżą
  • cele i zasady mycia i dezynfekcji rąk
  • profilaktyka zakażeń przenoszonych drogą pokarmową
© 2023 by ProArt Studio
  • Regulamin świadczenia usług szkoleniowych​​
  • RODO
  • Polityka prywatności
Open toolbar

Ułatwienie dostępu

  • Zwiększ czcionkę
  • Zmniejsz czcionkę
  • Skala szarości
  • Wysoki kontrast
  • Negative Contrast
  • Reset