-
Epidemiologia zakażeń i procedury higieniczno-sanitarne w żłobkach, klubach dziecięcych i przedszkolach – aktualne przepisy prawne, rekomendacje
Cel szkolenia:
- przegląd przepisów prawnych odnoszących się do wymagań higieniczno-sanitarnych w placówkach typu żłobek, klub dziecięcy, przedszkole
- omówienie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego i wspierający profilaktykę zakażeń: przykładowe procedury, dobre praktyki
- przedstawienie działań służących profilaktyce zakażeń w żłobkach, klubach dziecięcych i przedszkolach
Materiały szkoleniowe będą zawierać prezentację oraz również przykładowe procedury:
1. Mycia i dezynfekcji rąk.
2. Postępowania z odpadami.
3. Prania bielizny pościelowej dzieci, śliniaków i odzieży roboczej pracowników.
4. Postępowania z bielizną i odzieżą roboczą.
5. Higieny ciała dziecka.
6. Sprzątania i mycia.
7. Izolacji dziecka w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej.
8. Kontroli sprzętu pomiarowego.
9. Mycia i sterylizacji przedmiotów służących do karmienia małych dzieci.
Adresaci:
- zakłady żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
- dyrektorzy żłobków, przedszkoli, klubów dziecięcych,
- dietetycy, intendenci, kucharze zatrudnieni w w/w placówkach,
- właściciele firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
- pracownicy Wojewódzkich i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.
- pracownicy organów prowadzących przedszkola i żłobki (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze),
Termin:
02.10.2023, godz.8:00-15:00 – zapraszamy do zapisów
Koszt uczestnictwa: 289,00 zł netto + 23% VAT*/ za 1 osobę
(*udział w webinarium zwolniony z VAT w przypadku finasowania webinarium ze środków publicznych)
Trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dot. organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych. Od lat była zw. z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych – w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego.
1. Ważne pojęcia w epidemiologii: epidemiologia, epidemiologia chorób zakaźnych, czynnik zakaźny, choroba zakaźna, choroba zaraźliwa, zakażenie, łańcuch epidemiologiczny, triada epidemiologiczna, rezerwuar, źródło zakażenia, nosiciel, epidemia, zapadalność, chorobowość, umieralność, śmiertelność i inne.
2. Mikrobion małego dziecka i jego znaczenie.
3. Przepisy prawne odnoszące się do wymagań higieniczno-sanitarnych w placówkach typu żłobek, klub dziecięcy, przedszkole.
- przepisy prawa budowlanego
- Kodeks pracy i Rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów BHP
- ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3
- Prawo oświatowe
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi: obowiązek utrzymywania nieruchomości w należytym stanie higieniczno-sanitarnym, wykaz zakażeń i chorób zakaźnych
4. Dokumentacja wewnętrzna wspierająca profilaktykę zakażeń – Regulamin wewnętrzny/statut jako dokument określający zasady bezpieczeństwa zdrowotnego i wspierający profilaktykę zakażeń.
5. Profilaktyka zakażeń w żłobkach, klubach dziecięcych i przedszkolach.
- rola środków ochrony osobistej i zasady ich stosowania
- dobór odpowiednich środków do mycia i dezynfekcji, zasady i techniki mycia i dezynfekcji:
- dużych powierzchni,
- małych i trudno dostępnych powierzchni,
- twardych i zmywalnych powierzchni,
- powierzchni i sprzętów skażonych zanieczyszczeniami organicznymi,
- sprzątanie i czyszczenie pomieszczeń i powierzchni w pomieszczeniach socjalnych i sanitarnych
- zasady postępowania z odpadami
- zasady postępowania z odzieżą roboczą pracowników
- zasady postępowania z bielizną pościelową dzieci i ich odzieżą
- cele i zasady mycia i dezynfekcji rąk
- profilaktyka zakażeń przenoszonych drogą pokarmową